Crip- Charlotte Goesaert ( ontwikkelingsonderzoek)

"Dans als documentaire en de beperking van lichaam"

"We zijn bang voor het lelijke... Freakshows liggen gelukkig al een hele tijd achter ons. Maar met de gedachte ‘wij zijn normaal en zij zijn abnormaal’ distantiëren we ons nog steeds van andere lichamen."

In het najaar van 2019 begon ik mijn ontwikkelingsonderzoek, met als zoektocht dans als documentaire en de beperking van het lichaam. Ik verzamelde materiaal over het (onvolmaakte) lichaam in de maatschappij en kunst. Zo sprak ik met antropologen, kunstwetenschappers, etc. Ook sprak ik met andere makers die omgaan met het medium documentaire zoals Silke Huysmans en Hannes Dereere en theatergezelschap Berlin.

Ik filmde en interviewde samen met videomaker Jochem Baelus verschillende mensen met abnormale lichamen, van mensen met lichamen met een beperking (geblesseerd, kreupel, oud, zwaarlijvig, gehandicapt) maar ook van bodybuilders en andere extreem getrainde lichamen. 

In het voorjaar van 2020 dompelde ik me onder in extreme bewegingsvormen om het (on)volmaakte lichaam fysiek voelbaar te maken op de scène. Ik werd begeleid door een Butoh-en Bodybuild-deskundige. Vervolgens zal ik op de vloer experimenteren met mobiele flatscreens en met een cast van professionals en non-professionals.

Ik toonde in verschillende fases van het onderzoek op festival Winternights (december 2020,Maastricht), bij wpZimmer (21 februari 2020, Antwerpen) en op festival Kiem, in De Grote Post (10 oktober 2020, Oostende). 

 

Dit onderzoek werd gesteund door wpZimmer, Les ballets C de la B, KAAP, C-TAKT, Het Paleis, Pumpenhaus (Münster) en De Grote Post en DE NWE Vorst.

 

VIDEO

Een video met een collage van documentaire beelden ( van het onderzoek CRIP) https://vimeo.com/603803674/b256d9d159

 

FOTO

Interactie van lichaam en scherm

Expositie en lichaam